2015. szeptember 18., péntek

Beszédes falak, érdekes térképek

Több éve egyenesen előre, a jövőbe nézek, így remélem nem bánja senki ha ebben a posztban igazán messzire megyünk a múltba.

A második katonai felmérés idején (1806-1869) már látható a tanya melléképületekkel, ekkor még a tulajdonos megnevezése nélkül. Az alábbi térképet egyébként rátehetjük a jelenlegi műhold képre, Így ellenőrizhetjük, hogy 150-200 éve mi volt az adott helyen.
A térképet itt találjátok:
A Habsburg Birodalom katonai térképei

A képre kattintva, megjelenik nagyban

Ugyanez a térképszelvény egy forgalomba nem kapható katonai térképen, már a XX. századból már Gút tanyaként szerepel:


Legjobb tudomásom szerint a tanyát nagyapám Gutpintér István nagyapja építtette két másik tanyával együtt három fiának. A tanyák egymás mellett nem messze helyezkedtek el.

Az épület felújításakor, a vakolat lebontása után számos helyen látszanak a ráépítés, hozzáépítés jelei. Ezen, különböző korok építései között, a technika és a felhasznált anyagok között is jelentős eltérés van. Az alábbi képen is jól látszik, hogy mind a lábazat, mind a fal különböző anyagból készült.
Az udvar felőli fal, vakolásra előkészítve, már az új ablakkal és a spejz szellőzőivel.
 Más helyeken is látni a régi korok változásait. Az épületben összesen három búbos kemence helyét lehetett fellelni. Ezek közül az egyiket elkezdtem visszaépíteni de a falon még látni a régi kemence formáját. Azon a helyen be kellett javítani a falat mert a vakolat leesett.A kemence egyébként a környéken végzett kutatásaimnak és a tanyával kapcsolatos elmondásoknak megfelelő formájú lesz.
A beton alap és a falazott lábazat kész, ugyanúgy ahogy a fal túloldalán a kemence és a hamuzó ajtaja.

Ez például két a környéken található elhagyott tanyákban lévő tökéletes állapotú kemence. Hasonlítani fog az enyém rájuk de azért jellegzetesebb lesz a formája.


A két Világháború közötti fejlődésről árulkodik a nagyszoba padlójának felbontásakor talált "időkapszula" ami jelen esetben egy lécdarabot jelentett és az addigi saralt padló fenyő hajópadlóra cseréléséről tanúskodik. A padlót lerakó mester helyezte a padló alatti homokba. Ez áll rajta míves kézírással: "Ezen padló lerakatott 1922 X 7 Lerakta Nagy István"
A padló alatt talált léc darab. Ha valaki felmenőjét véli azonosítani a leírás alapján, kérem jelentkezzen.

Ezek után természetesen és is hagyok valamit az új padló alatt...