2015. szeptember 14., hétfő

Az évjáratról eddig. Rozé, bozsolé és verzsü

A 2015-ös év nagy várakozással telt, a végére a mezőgazdaság szeszélye ismét jelentkezett. Észen kellett lenni, hogy megmaradjon a termés. A rendkívüli nyári kánikula után a hosszú ideig tartó meleg csapadékos időjárás tizedelte a termést.


Ezért döntöttem egy korai szüret (18 mustfok, 7,8 sav) mellett. 
A szőlő minősége alkalmassá tette egy rozé és egy könnyű, primőr vörös (mint a beaujolais  nouveau-bozsolé) készítésére. (ez utóbbi igen ritka madár még a magyar piacon.Érdemes lesz megkóstolni, főleg azoknak akik nem szeretik a vörösbort.)
Ez első szüret eredménye, Minden fürtöt saját kézzel válogattam. Csak a kiváló fürtök mehettek a borba. 
A szüret, minőségi elvárásaim miatt fürtönkénti (!) válogatást, a bor jellege miatt korai reggeli szüretet (13-15°C) és gyors bogyózást-feldolgozást jelentett. A rozé alapanyagát gyors alap szintű musttisztítás után az erjesztés a mai technológiáknak megfelelően előre kiválasztott fajélesztővel végeztem. Az erjedés 50 literes üvegballonokban zajlik, lassan, egyenletesen.

Az "újvörös"6 napos egész bogyós áztatást kapott rozsdamentes acéltartályokban, kevés fizikai macerálással. Az első fejtés megtörtént. (A szegvári borfesztiválon október 10-én ha minden jól megy már kóstolhatjátok is)

Egy későbbi szüret valahol szeptember vége felé lesz, ami alapanyagát természetesen a legszebb tőkéken hagytuk. Ennek lényege, hogy az egész lombozat a tőkén maradt egy ,maximum két fürt szőlőt "szolgálja" ki. Ettől magasabb beltartalmi értéket, komolyabb alapanyagot várok. Ebből a szőlőből teljesen hagyományos módon, spontán erjesztéssel, 20-30 napos héjon áztatással készítek vörösbort, ha az időjárás is úgy akarja. Ami biztos, a hétvégén biztató állapotban volt.
Tőketerhelés a szüret után. Ez lesz az alapanyaga a "nagy" vörösnek.

A présmustokat (az a must, mely erős préselés hatására jön ki a cefréből)külön erjesztettem, szigorúan spontán módon. Ez a spontán erjedés kissé lassabban indult és általában, lassabban kiegyensúlyozottabban zajlik az irányítottnál. 
Hofher-Schrantz-Clayton-Shuttleworth world patent 1897- Ma is jó szolgálatot tesz.

Azt mondhatom, hogy idővel elhagyom a mesterségesen szelektált fajélesztők használatát, azon boroknál, ahol azt nem látom szükségesnek. 
A törkölyöket félretettem. Idén is lesz prémium törkölypálinka. 

És akkor még valami. Július hónapban egy hibásan időzített és kivitelezett zöldmunka miatt komoly hajtásnövekedés indult, aminek az eredményeként rengeteg másodtermés keletkezett. Ezeket leszedtük, majd zöld levet (verjust) készítettünk belőle. (ez kiváló limonádénak, valamint salátaönteteknek is.)

info at kozossegitanya.hu