2014. március 23., vasárnap

Méthode traditionnelle-hogyan készül az első pezsgőm?

Hagyományos eljárással, vagyis a klasszikus champagne-i pezsgőkészítési technológiát követve.

A Zöldveltelíni boromat sokszor kóstoltam tavaly szeptember óta. A legtöbbször azt éreztem, hogy több van benne, mint amit mutat. Innen az ötlet, hogy engedem kiteljesedni és pezsgőt készítek belőle.

Hogy mi kell ehhez?
  • Magas sav és alacsony alkohol tartalmú, könnyed alapbor
  • 20 bar nyomást elviselő pezsgőspalack
  • dugó, lekötő kosár,
  • tirázslikőr
  • és egy csipetnyi pezsgő élesztő-Saccharomyces cerevisiae bayanus vr.
  • idő
12 palack készült, egy évig minden, feltéve nem pukkan el pár az erjedéy alatt. Ha bejön, akkor az idei szüretet úgy tervezem, hogy azért egy száz palack ebből is legyen.[ Méthode traditionnelle- hagyományos eljárás. Az újbort 75 cl-es palackokba töltik, majd az un. tirázslikőrrel és élesztővel "oltják" be. Ledugózzák, lekötik, majd 12 °C körüli hőmérsékleten, hónapok alatt végbemegy az erjedés. A tirázslikőr cukrot is tartalmaz, amit az élesztő gombák előszeretettel fogyasztanak. A közben keletkező szén-dioxidtól pezseg a pezsgő. A folyamat végén az  üveg nyakában összegyűlt elhalt gombákból álló un. seprőt kifagyasztják, majd kilövik a palackból. Ezzel kész a nyers, száraz pezsgő. Én itt meg is állok majd de a legtöbb pezsgőt ekkor még ízesítik expedíciós likőrrel]
 

 Az öltlet természetesen nem új. A Zöldveltelíni kiváló pezsgő alapbor, csakúgy mint a sárfehér. Termesztik is őket rendesen Etyek-Budán és a Duna borrégióban.

  Amíg az enyém nem lesz fogyasztható, addig ezt ajánlanám:
    http://www.bortarsasag.hu/en/champagne/hungary/etyek_buda/hungaria_21_zoldveltelini