2013. december 1., vasárnap

Gutpintér Zöldveltelini 2013- Bokros 2/1

Hogy mit keres Csongrádban ez az Ausztriában és Sopron környékén honos szőlőfajta? Nem tudom. Annyit azonaban előjáróban elmondhatok, hogy igen jól érzi itt magát. A bokorsi Bacsa dűlőből származik a szőlő, melyet a teljes érés előtt szedtünk. Ez a gyakorlatban magasabb savtartalmat de kevesebb cukrot jelent a mustban. A 17,5 magyar mustfok, nem egészen 11% alkoholra elegendő. A jövöre nézve, ez könnyed, jó ivású, markáns savának köszönhetően karakteres, mégis frissítő bort ígér. 
A Zöldveltelini reneszánszát éli idehaza. Véleményem szerint igazi kuriózum a fehérbor szőlők között. Bora alkalmas hosszú távú érlelésre is de remek jegyeket mutat primőr borként is.
A szeptember 9-én szüretelt szőlőt reduktív módon fajélesztővel erjesztettem ki. Az alapanyag különcsége már ebben a szakaszban is jól látszott. Lassan indult be a forrás, és végig moderált is maradt. Szinte minden kóstolásnál más karaktert mutatott. Feljegyzéseimet visszaolvasva szinte hihetetlen, hogy végig ugyanarról a borról beszélek. Nem is volt felhőtlen a viszonyom a borral. Volt olyan hét, hogy azon gondolkodtam, kifőzetem pálinkának. Majd ahogy ülepedett, tisztult úgy jöttek elő rendkívül elegánsan, visszafogottan a hűvös-zöldes illatok. Ízben még mindig nem mutatott sokat. A Kékfrankos rozé mellett igazán hálátlannak tűnt. Ekkor még a durva savak mellett "csak" az élesztőt lehetett érezni. Az áttörés november közepén jött. Mindkét karom libabőrös lett, amikor megkóstoltam. Lehet, hogy a borkő kiválásával jelzett savtompulás, vagy a derítés hozta meg az eredményt de azt a pillanatot nem felejtettem el. Azon nyomban a pincerangsor elejére ugrott. Elhatároztam, hogy ketté szedem a tételt és egyik felét azon nyomban (12.01.) lepalackozom, a másik felét teletöltött üvegballonban még pár hónapot érni hagyom.Gutpintér Zöldveltelini 2013-Bokros  Száraz minőségi fehérbor 10,97% Alk.


Halvány zöldes, száradó szénára emlékeztető szín. Tükrös. Kóstolásához leginkább a 10-11 °C javasolható. Ekkor sem tolakodó, sokkal inkább óvatos az illat. Készülni kell rá. Jól ki kell nyitni minden érzékszervet, mert tolakodásnak nyoma sincs benne. Illata citrusos, enyhén muskotályos (alternatív neve egyébként Grüne Muskateller) visszafogott ásványossággal. Ízleléskor a finoman struktúrált sav szétszalad a nylev minden részén, tartja magát majd következik a fanyar citrusfélék kombinációja, enyhe zöldalmával. Mindez olyan előkelően, visszafogottan!
Mindebben mennyi az én szerepem? Talán a kora reggeli szüret, mely segít hidegen tartani a szőlőt és megőrizni az illatanyagokat. Mindent a lehető legtisztább körülmények között végeztem. A folyamatos kóstolások segítettek a megfelelő időpontban beavatkozni. Ennek ellenére úgy érzem, hogy a rendkívül nagy tartalékokkal rendelkező szőlő az ami hozzásegített első fehérboromhoz.

Ha minden bor palackban lesz, akkor a felső két polc marad csak üresen

Mit csinálok jövőre másképp?
Bogyózok. héjon áztatom 4 órát, pektinbontó enzimmel. Nem használok fajálesztőt! Teljes éréshez közelebbi szüreti időpontot próbálok találni. Legalább kétszer-háromszor ennyit készítek.